Biografie

René als burgemeester in een schoolmusical (1985)

René Riva werd op 19 mei 1979 in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam-Oost geboren. Hij groeide vanaf 1980 op in de buurt Watergraafsmeer waar hij ook naar de lagere school ging. Al jong waagde hij zich op het toneel; bij schoolopvoeringen speelde hij o.a. een burgemeester en een leeuwentemmer.

Op jonge leeftijd kwam René al in aanraking met de Italiaanse cultuur en muziek. Tijdens vakanties werd namelijk vaak zijn familie in Italië bezocht. Geïnspireerd door acteur en zanger Oliver Hardy, De Drie Tenoren en vooral Willy Alberti leerde hij in de jaren '90 zichzelf zingen. Het zingen beperkte zich echter tot de huiselijke kring en tot het vermaak van klasgenoten.

René en Tonny Alberti (2005)

René begon in 2000 op te treden bij kleine evenementen en op benefietconcerten. Vaak onder begeleiding van toetsenist Erik Biesterveld of 't Rembrandt Duo. Hij werd ontdekt door Corrie Verbrugge, een jongere zuster van Willy Alberti. Daardoor ontstond er een vruchtbare samenwerking met manager Tonny Alberti, de zoon van Willy.

René bracht in mei 2003 in eigen beheer, onder het label Alberti Music, de single 'Jij bent 't leven voor mij' uit, met daarop twee Nederlandse en twee Italiaanse nummers. Deze single kwam bij platenmaatschappij Sony-BMG en producenten Emile Hartkamp en Norus Padidar terecht. In december 2004 tekende René een platencontract bij Sony-BMG.

René en Herman Emmink tijdens het Jordaanfestival (2004)

Het eerste optreden voor een groot publiek was in september 2003 op het Jordaanfestival. De organisator van het festival, Jan de Bie, hoorde hem een jaar eerder  zingen en vroeg hem of hij als speciale gast wilde optreden op de openingsavond van het festival. Dat deed hij en hij zong er 'O Mooie Westertoren', 'Liefde' en een 'Italiaanse medley'. Zijn optreden was zeer succesvol en hij kreeg van het publiek een staande ovatie. Een week daaraan voorafgaand was René ter promotie van het festival live te horen bij een TROS radioprogramma. In 2004 trad René wederom op bij het Jordaanfestival, deze keer maakte hij deel uit van het Jordaan ensemble. 

René en Willeke Alberti (2005)

In april 2005 maakte René zijn grote televisiedebuut bij het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied ter ere van Willeke Alberti. Als verrassing kwam René uit de coulissen van Carré tevoorschijn en zong 'Niemand laat zijn eigen kind alleen'. Het aantal reacties was overweldigend en zeer positief.

René's debuutalbum 'René Riva' verscheen op 2 mei 2005. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door Willeke Alberti met wie hij op de cd het duet 'Wij zijn echte vrienden' zingt. Het album werd geproduceerd door Emile Hartkamp en opgenomen met muzikanten van het Metropole Orkest. Van dit album bereikten de nummers 'C'est la vie' (#53) en 'Ik pluk 'n ster voor jou' (#59) de single top 100. Het album zelf stond 9 weken in de Top 100 met als hoogste notering de 63e plaats.

René met Ernst Daniël Smidt en Joke de Kruijf (2005)

René trad in de periode 2005-2008 op in meerdere TROS-programma's, waaronder muziekfeesten in Nederland, op Curaçao, in Oostenrijk en in Italië. In deze jaren was René ook veelvuldig op andere televisiezenders te zien en op de radio te horen en was hij druk met optredens in het land. Op 12 november 2005 zong hij in de Amsterdam ArenA het Italiaanse volkslied voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd Nederland-Italië. In maart en april 2006 trad hij op met Charlène, Marianne Weber en Frans Bauer in een theatertournee van de TROS. In 2006 en 2007 trad hij op bij grote bedrijfsfeesten en evenementen zoals de Museumn8, de Gay Pride op het Rembrandtplein in Amsterdam en het Giga Piraten Festijn in het Gelredome in Arnhem.

René en Frank Lammers op de set van 'Nachtrit' (2005)

René werd door regisseuse Dana Nechushtan gecast voor een gastrol in de Nederlandse speelfilm 'Nachtrit'. Op 30 september 2006 ging deze film tijdens het Filmfestival in Utrecht in première. De film heeft de problemen van Dennis van der Horst tijdens de Amsterdamse taxi-oorlog als uitgangspunt. De hoofdrolspelers, Frank Lammers en Fedja van Huêt, zijn in de film fan van René. Als de broers Dennis en Marco draaien en zingen ze zijn nummers en dan met name 'Ik pluk 'n ster voor jou'. Dit nummer brengt René ook zelf in de film ten gehore wanneer hij optreedt in het woonhuis van ome Jan, gespeeld door Henk Poort. De film won twee gouden kalveren.

Rolus en René met John Kraaijkamp sr. (2007)

René trad op 21 oktober 2007, samen met accordeonist Rolus Karssen, op ter ere van John Kraaijkamp sr. die in theater De Kleine Komedie in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs ontving. René en Rolus vertolkten 'O Mooie Westertoren' omdat Kraaijkamp dat het mooiste Amsterdamse lied vond.

Ook trad hij in de jaren 2006-2008 regelmatig op bij het Amsterdams Kleinkunst Festival o.a. op de Avond van het Nieuwe Lied, tijdens de Uitmarkt en bij de hommage voor Eddy Christiani die in 2008 t.g.v. zijn 90e verjaardag geëerd werd in de Stadsschouwburg van Amstelveen.

René en Joke tijdens de opnames van de videoclip (2009)

René startte in november 2007 met Coen van Hoevelaak het platenlabel EMC-RIVA, onder welke naam in 2008 drie singles en een album van René verschenen. Eén van die singles was 'Hola, Barcelona', welke de 80e plaats in de Top 100 bereikte. De singles en het album werden geproduceerd door Edwin van Hoevelaak. Het album heet 'Als ik jou zie' en bevat o.a. een duet met Joke de Kruijf en drie Italiaanstalige nummers. TROS-leden die het album bestelden kregen er de dvd 'René Riva in Riva del Garda' bij cadeau. Begin 2009 verscheen er een videoclip van het lied 'Ik heb mijn hart gegeven' dat René met Joke opnam.

René en Christina van Esch (2009)

In 2008 en 2009 presenteerde René samen met Christina van Esch het muziekprogramma 'Sterrenpalet' dat wekelijks op het digitale TROS-themakanaal Sterren.nl te zien was. Het was tevens te zien op de Limburgse televisiezender TV Ellef. De uitzendingen duurden zo'n 25 minuten. Voor beide zenders werden in ieder geval meer dan 60 aflveringen vervaardigd. 

René en Jean Darling in 'The Butler's Tale' (2013)

Sinds 2011 legt René zich meer toe op acteren en schrijven. In dat jaar was hij te zien als Bibhas in de korte Amerikaanse film 'Breaking Even'. In 2012 ging de Nederlandse speelfilm 'GRIMAS' in première waarin René dokter Brink speelde. In 2013 speelde hij detective Paul Manon in de korte film noir '.38 Revolver' en tevens regisseerde, schreef en produceerde hij de korte, zwijgende film 'The Butler's Tale'. René is hierin te zien als Elmer Fudge, de butler van Lady Cavendish welke rol gespeeld wordt door voormalig Hollywood-actrice Jean Darling (1922-2015).

René en Ronnie Tober met hun Gouden Platen (2013)

Op 28 januari 2013, enkele uren nadat koningin Beatrix bekend maakte afstand te zullen doen van de troon, kwam de single 'Dank U, Majesteit' uit. Dezelfde avond was de single al te horen op Radio 538 en als download beschikbaar. René nam dit nummer op met Ronnie Tober onder begeleiding van leden van het Metropole Orkest. Rosetty en Martin de Ruiter schreven de tekst en componeerden de muziek. Op 18 april 2013 ontvingen René en Ronnie, tijdens opnames in Den Haag voor het televisieprogramma Hart voor Muziek, uit handen van Nick Nielsen een Gouden Plaat voor deze single. De single kwam ook fysiek beschikbaar en werd vanaf 21 april door alle filialen van Dirk van den Broek, Digros, Bas v/d Heijden en DekaMarkt verkocht. 

Als Dracula in 'Son of the Ghost of the Invisible Spook' (2014)

In 2014 was René te zien in twee korte Amerikaanse komedies. Respectievelijk 'Cheating Honestly' en 'Son of the Ghost of the Invisible Spook', welke laatste een horrorkomedie is waarin hij graaf Dracula speelt. Ook was René kort te zien als Raptorman in een aflevering van de Nederlandse kinderserie 'Het verborgen eiland'.

Als kapitein van de Pietenboot (2015)

René had in 2015 in de speelfilm 'Dans met de Duivel' een gastrol als barkeeper. Later dat jaar was hij te zien als The Ghoul Man in de science fiction parodie 'It Came from Beneath the Beyond', als kapitein van de Pietenboot in 'Sinterklaas en de Avonturen van de Nieuwe Piet' en als Frederik de Gemenerik in 'Het Pieten Duo en de Verdwenen Pakjes'. 

René met Geert Dekkers en Hans Kaat (2016)

Aan het begin van 2016 werd een tweetal korte promotiefilms opgenomen op het schip 'De Batavia' in de Bataviawerf te Lelystad waarin René een provoost speelt. In het najaar was hij kort te zien als undercover agent in een aflevering van de jeugdserie 'Caps Club'. 

René als koning Willem-Alexander (2017)

Op 11 november 2017 ging de speelfilm 'Sinterklaas is nog niet jarig!' in Pathé Zaandam in première. René vertolkt daarin de rol van koning Willem-Alexander, die door de valse Sinterklanus beroofd wordt van de koninklijke spaarpot. De DVD van deze film werd in de bioscoop direct na vertoning verkocht. Een deel van de opbrengst daarvan ging naar KiKa.

René en Yvon Noltes in 'Het Gestolen Speelgoed' (2018)

De film 'Sinterklaas en het Pieten Duo - Het Gestolen Speelgoed' was in oktober en november 2018 te zien in het Luxor Theater in Zutphen. Hierin speelt René voor de tweede maal de rol van Frederik de Gemenerik. Samen met zijn echtgenote, hertogin Mathilda van Slechtensteijn (Yvon Noltes), doet hij er alles aan om het Sinterklaasfeest te verpesten.

René en Geert Dekkers in 'House of the Lord' (2019) 

In 2019 was René als de homofobe vader van Stephan te zien in een aflevering van de NPO ZAPP jeugdserie '#Forever' en speelde hij de sluwe Pope Traiectus VI in de korte film 'House of the Lord' die vertoond werd in Filmtheater Kriterion in Amsterdam.

Door de coronapandemie werden verscheidene releases van producties waar René zijn medewerking aan verleende opgeschoven. Alleen de korte film 'The Squatters' werd in 2020 uitgebracht. Echter niet, zoals eerst de bedoeling was, op een filmfestival maar op YouTube.

In 'The Squatters' speelt René de sullige en onhandige Jan, een ietwat onaangepast en excentriek type. Jan verliest alles, maar weet zichzelf aan het einde toch staande te houden door over zijn angsten heen te stappen.

© 2019-2023 René Riva
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin